Pär tar nästa steg i karriären

I sju år har Pär Hansson varit HIF:s målvaktsetta. Nu ska Vejbysonen tar nästa kliv i fotbollskarriären när kontraktet med HIF löper ut. 

Vart resan bär vet han dock inte i skrivande stund. Det vi vet är att Pär Hansson under sina år i klubben skrivit in sig i historieböckerna. 

– Det har varit en fantastiskt tid. Jag trodde aldrig, när jag drömde som åttaåring, att jag skulle spela i Helsingborg och komma så här långt. Det har varit en grym resa på alla sätt och vis, från att jag kom hit som 14-åring till idag, säger Pär Hansson.

Den sjätte april 2009 gjorde den då 22-årige målvakten sin debut i HIF-tröjan på Olympia mot IFK Göteborg. Sedan dess har han vaktat det rödblåa målet nästintill oavbrutet. Undantagen är lätträknade och ha varit på grund av sjukdomar eller avstängningar. 

Åren innan debuten var han utlånad till Ängelholms FF i Superettan och fick därigenom mycket erfarenhet som sedan la grunden till framgångarna i HIF:s A-lag.  

– Det var helt avgörande för den karriären jag haft i HIF. Att få spela A-lagsfotboll så pass tidigt betydde väldigt mycket. När jag kom tillbaka till HIF var jag mer redo för vad det innebar att spela i Allsvenskan. 

Inför guldsäsongen 2011 utsågs Pär Hansson till lagkapten för HIF - en kaptensbindel som han bar i många år.  

– Det har gett otroligt mycket. Jag var kapten under nästan fyra år, något som jag absolut inte hade räknat med. Att få vara kapten under så många år och lyfta så många pokaler är kanske den allra största stoltheten man kan få. 

"Han kom från Vejbyslätt och nu är han nummer ett". Så har det ekat på Olympia genom åren och relationen till HIF:s supportrar är något som Pär Hansson kommer att sakna. 

– Om det var en dröm att få spela i HIF så var det en ännu större dröm att få en egen sång efter sig, och den har jag fått från nästan dag ett - även om den togs från Álvaro Santos melodi. Det har betytt jättemycket. De har alltid varit där, stöttat, pushat och hejat på hela tiden. Så det är klart att det är något man kommer sakna. De här sista veckorna kommer vara tuff rent mentalt. 

Totalt gjorde Pär Hansson 273 matcher i HIF:s A-lag varav 192 i Allsvenskan. Han hann med att vinna ett SM-guld, två cupguld, två supercuptitlar, blev utsedd till årets HIF:are 2011 och gjorde fem A-landskamper för Sverige under tiden i HIF. Dessutom blev han även nominerad i kategorin årets målvakt två gånger om på Fotbollsgalan. 

Vi önskar Pär Hansson stort lycka till i hans fortsatta karriär! 

Publicerad 27 Oktober, 2015